Monday, February 26, 2018

Yüksek Seviyede Verimli Test Mühendislerinin 5 Özelliği

Her meslek alanının uygulayıcılarının kendi alanlarında en iyi olabilmeleri için sahip olmaları gereken bazı yetkinlikler vardır.

Yazılım Testi de bu açıdan bir istisna değildir. Sıkı çalışma ve adanmışlık her meslek için önemlidir. Bu yazıda, test mühendislerinin alanlarında en iyi olmaları için kesinlikle kaçınılmaz olan 5 özellik sıralanmıştır. Sizin de önemli gördüğünüz yetkinlikler varsa, bunları yorum olarak ekleyebilirsiniz.

#1) Merak:
Merak, listenin ilk sırasındadır. Bir test mühendisi olarak, kesin olarak belirli olmayan her şeyi sorgulamak durumundayız. "Acaba 'Kaydet' düğmesine ard arda 2 kere tıklarsam ne olur? Veya 3 kere? Veya 'Kaydet'e tıkladıktan hemen sonra 'ESC' tuşuna basarsam ne olacak? Alanları boş bırakıp 'Kaydet'e basarsam ne olacak?" diye merak etmek gerekiyor.

Zaten deneyimli bir test mühendisi iseniz bu tarz bir yaklaşıma çoktan sahip olmuşsunuzdur. Eğer meslekte yeni iseniz, bu yaklaşıma en kısa zamanda sahip olmanızı tavsiye ederim. Eğer soruları siz sormazsanız, ürünün son kullanıcısı soracaktır ve hatalarla karşılaşabilirler. Eğer düşünebildiğiniz tüm senaryoları test etmezseniz, son kullanıcınız edecektir.


#2) Detaylara Gösterilen Dikkat:
Bu madde gerçekten çok önemlidir ama dürüst olmak gerekirse bunun insanın içinden gelmesi gerekir; öğretilebilecek bir yetkinlik değildir. 

Detaylara yeterince dikkat gösteren biriyseniz uygulamadaki en ufak bir kusur / uygunsuzluk gözünüze takılıp sizi rahatsız edecektir.

Bu şekilde çalışarak yaptığınız testlerden memnun kaldınız mı? O halde bunu bir alışkanlık haline getirin. Bu şekilde doğmamış olabilirsiniz ama bu konuda özen gösterirseniz zamanla bu yetkinliğe ulaşabilirsiniz.
#3) Odaklanabilme ve Parçalara Ayırabilme Yeteneği
Kısaca ifade edersek, büyük resimden ayrılmadan zihnimizi en küçük detaylara odaklayabilme yeteneğidir. 

Bir test mühendisi olarak, büyük resmin gözünüzü korkutmasına veya dikkatinizi dağıtmasına izin vermemelisiniz. Sistemin tamamına ayrı gözle bakarken, sistem içindeki birimlere tek tek bakmanız gerekecektir. Bu sayede, o en küçük birimi bile kendi başına ele alıp test edebilirsiniz.

#4) Yapıcı İletişim:
Yapıcı iletişim bir yetkinlikten ziyade bir kişilik özelliğidir. İyi bir iletişim kurabilmek için öncelikle karşıdaki kişiyi dinlemeli, söyleyeceklerimizi tartmalı, uygun bir ton belirlemeliyiz. Kimi insanlarda bu özellik doğal olarak vardır, kimileri de üzerinde çalışarak sonradan geliştirebilirler. Peki bu neden önemli?

Çünkü aslında test mühendisliği teknik bir iş olsa da aslında sosyal bir iştir. İnsanlar tarafından, insanlar için geliştirilen bir ürünü test ettiğimiz için hem kullanıcı/müşteri ile hem de yazılım geliştiren ekip ile yapıcı bir iletişim kurmamız sorunların krize dönmesini engellediği gibi, ürünün çok daha hızlı ve amaca uygun olarak geliştirilmesine katkı sağlar.

Bu konu gerçekten çok önemli olduğu için, test mühendisliğinde iletişim konularda daha önceden yazdığım yazılara da bakmanızı öneririm. "Testin Sosyal Yönü".
#5) Kendini Sürekli Geliştirme
Hemen hemen her meslek alanı zamanla gelişim göstermektedir. Ancak teknoloji yoğun alanlar özellikle de yazılım mühendisliği neredeyse her gün yeni yöntemler ve teknolojiler doğurmaktadır.

Bir test mühendisi olarak gelişmelerden uzak kalmak, meslekte geriye düşmemize sebep olacaktır. Fonksiyonel, performans, güvenlik ve kalite karakteristikleri (güvenilirlik, erişebilirlik, vs.) gibi pek çok farklı test türü ile ilgili kısa aralıklarda yeni ürünler çıktığı gibi Web, mobil ve diğer platformlarda da sürekli yenilikler yapılmakta.

Bu ürün ve yeniliklere çok değil 1 sene uzak kalmak bile sıradanlaşmamıza sebep olacaktır.

No comments: