Friday, March 22, 2019

Ürünü En Hızlı Şekilde Nasıl Test Edebilirim?

Projelerin doğası gereği bazen regresyon testi kapsamında bazen sistemin canlıya alınmasında bazen de müşteriye yapılacak sunum öncesinde, ürünün beklendiği gibi çalıştığının doğrulamasının yapılması gerekmektedir.

Tabii ki en güvenilir yöntem %100 kapsama oranına sahip testlere sahip olmak ve test otomasyonu kullanarak tüm testleri baştan sona çalıştırmaktır. Fakat çoğu zaman bu rüya-senaryoyu gerçekleştirme imkanı olmaz. 

Böyle bir ihtiyaç varsa şu kararın verilmesi gerekir; ürünün hangi yetenekleri / isterleri daha kritiktir?
Tüm testleri koşturamayacağımıza göre risk temelli test yaklaşımı ile hangi yeteneklere odaklanmamız gerektiğini belirlememiz gerekiyor.

Bankacılık uygulamalarında bu yetenekler farklıyken, stok yönetim yazılımlarda çok daha başka yetenekler önemlidir.

En kritik yetenekler belirlendikten sonra, kritiklik derecesi yüksekten aşağıya doğru sıralanır ve en üstteki yeteneğe en çok zaman ayrılırken, listenin altına doğru inildikçe test süresi de kısaltılır.
Örneğin toplam 10 yetenek varsa ve test için de toplam 20 saat süre ayrılmışsa, 1. yetenek için 3 saat, 2. için 2,5 saat, 3. için 2 saat, ..., 10. için 20 dakika, şeklinde bir planlama yapılabilir.

Burada önemli olan bir diğer konu da testi yapacak kişinin o alandaki bilgisidir. Test altındaki yetenekle ilgili 10 yıl deneyimi olan bir test mühendisinin, 3 yıl deneyimi olan birine göre çok daha etkin test yapacağı da unutulmamalıdır. Test yöneticisinin bu durumu da göze alması önemlidir.

No comments: