Monday, March 11, 2019

Bu Yöntemle Yazılım Kabul Testlerinde Başarıya Ulaşın

Projelerin kullanıma alınmadan önceki son test aşaması olan Kabul Testleri'nden önce yapılması gereken ama genelde vakit ayrılmayan önemli bir konu olan Oryantasyon'dan bahsedeceğim.

Test dokümanları genelde oldukça kapsamlı ve aşırı dikkat verilmediği sürece kolaylıkla içinde kaybolabileceğiniz belgelerdir.

Yazılım projelerinin kabul testlerinin başarıya ulaşmasında en etkili yöntemlerden biri katılımcılara verilecek olan Test Oryantasyonu'dur.

Oryantasyonun amacı, testin ilerleyişinin nasıl olacağı, hangi testte hangi yeteneklerin nasıl test edildiği, hiçbir gereksinimin gözden kaçırılmadığı, test sırasında verinin hangi kaynaktan nasıl girileceği, test çıktılarının nasıl toplanacağı ve saklanacağı, testte ortaya çıkan hataların ve isteklerin nasıl yönetileceği konularında test katılımcılarına detaylı bilgi vermektedir.

Bu yüzden, her ne kadar testten önce müşteri test belgelerini gözden geçirmiş olsa bile (ki çoğu zaman detaylı bir gözden geçirme de yap(a)maz müşteri), testin katılımcılarına (gerekirse 1-2 gün boyunca) oryantasyonun verilmesi, hem müşterinin test sürecine olan güveninin artırılmasına, hem test faaliyetine daha çok katkı sağlamasına, hem de ürünün nihai ortamdaki kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek hataların çok daha erken farkedilmesine imkan sağlayacaktır.

No comments: