Ancak kimi zaman, projenin ortasından projeye dahil olmak durumunda kaldığımız çok oluyor. Gereksinimlere / ürüne / sürece hızlı bir şekilde hâkim olunabilmesi için gerekli adımları aşağıda listeledim. Bu neden önemli? Çünkü projenin kabul aşaması yaklaştığında, daha henüz sözleşmeyi / gereksinimleri bile okumamış iseniz, (muhtemelen) bir başkasının hazırladığı test senaryolarının geçerliliğinden, tamlığından, doğruluğundan asla emin olamayacaksınız demektir. "Gereksinim İzlenebilirlik Tablosu'na bakarım, her gereksinim en az bir teste atanmışsa, bence testler tamdır, doğrudur" diyemezsiniz. Evet, bu gereklidir ama yeterli şart değildir. Belki testler gereksinimlerde bahsedilen durumları karşılamıyordur? Bu riski almaya gerek yok.
- İlk olarak mutlaka sözleşme okuyun. En kapsamlı sözleşme bile 50 sayfayı geçmez. Bir günde okur, 2-3 günde tamamına hâkim olursunuz.
- Sözleşmede belirtilen her maddenin (ister yönetimsel ister teknik maddeler olsun) bir proje çıktısı ile karşılandığından emin olun. Örneğin, bir Test ve Değerlendirme Ana Planı ve bir de Yazılım Test Planı istenmişse, sizden önce bunların hazırlanmış olduğundan emin olun. Aylık / haftalık proje ilerlerme raporları isteniyorsa, bunların formatının, içeriklerinin belirlendiğinden emin olun; yoksa hazırlayın.
- Sözleşme maddeleri ile Sistem Gereksinimleri arasında izlenebilirlik kurulduğundan, her bir sözleşme maddesinde belirtilen isterin, sistem gereksinim(ler)i tarafından gerçekten karşılandığından emin olun; yoksa sonradan çok sorun çıkacaktır.
- Geri kalan dokümantasyon için V döngüsünü uygulayın.
- Ürüne en hızlı şekilde adapte olmanın yolu:
- Hazır test dokümanları ile sistemi test etmek,
- Hazır kullanım dokümanı ile sistemi kullanmaktır.
- Ayrıca, (proje ekibine, direktörlere, müşteriye,...) arada bir ürünün tanıtımını yapmak da çok faydalı olacaktır.
- Asla varsayım yapmayın: "Nasıl olsa benden öncekiler bunları yapmıştır, dokümanları hazır, gözden geçirme de yapılmış, demek ki bunlar doğrudur" diye düşünmeyin !!!
- Kim hazırlamış olursa olsun, kime atanmış olursa olsun, sizin işinizi etkileyen konularda kimseye güvenmeyin. Çünkü onlar da projeden ayrılıp gittiklerinde, aslında bu işlerin kısmen veya tamamen eksik olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda da o işleri kim yapacak? :) Evet, bildiniz; siz yapacaksınız.
No comments:
Post a Comment