Bu konuda son zamanlarda pek çok e-posta almaya başladığım için bir blog mesajı oluşturmaya karar verdim.
[ Konu ile ilgili daha önceden hazırladığım özet bir sunuma buradan ulaşabilirsiniz ]
1) Yazılım Test Uzmanı / Mühendisi olmak için nereden başlamalıyım?
Test konseptinin ne olduğunu araştırın. Test nedir? Neden yapılır? Kim yapar? Yapılmazsa ne olur? Ne tür kişisel özellikler gerektirir? Bu özellikler sizde var mı?
Test konsepti ile ilgili olarak internetten bulamayacağınız bir bilgi yok.
2) "Bana Türkçe kaynak sağlayabilir misiniz?"
Ben sağlayamam, fakat internet sağlayacaktır. Aradığınız tüm dokümantasyonu internetten bulabilirsiniz.
Fakat bu belgelerin büyük çoğunluğu ingilizce olacaktır; hiç birimizin bunca belgeyi Türkçeye tercüme etmeye vakti yok.
Kaynak olarak ilk etapta Terimler Sözlüğü'ne, ardından Temel Seviye Test Uzmanı Müfredatı'na bakmakla işe koyulabilirsiniz.
Wikipedia'da da benim yazdıklarımdan kat kat daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz: http://en.wikipedia.org/wiki/Software_testing
J.D. Ph.D Cem Kaner'in web sitesindeki "Publications" kısmı da oldukça güzel kaynaklar içermektedir; Sık Kullanılanlara eklemenizi tavsiye ederim.
3) Yabancı dil bilmek zorunda mıyım?
Kısa cevap: Evet !
Hatta yoğun olarak kullanılan dil ingilizce. Bu benim tercihim değil, dünya genelinde bir tercih. Teknolojiyi üretenler ingilizce kullandığı için sizin de en azından mesleki yayınları takip edebilecek ve gerekmesi durumunda uzmanlığınızı "sunabilecek" derecede ingilizce bilmeniz gerekiyor.
[ Ben diğer yabancı dilleri bilmediğim için diğer yabancı dillerde yazılmış kaynak var mı diye de araştırmadım ]
4) Yeni mezunum, ama test uzmanı / mühendisi olmak istiyorum, firmalara kendimi nasıl kabul ettirebilirim?
Firmalar yeni mezun (deneyimsiz) kişilerden ilgili konuda detaylı bilgi sahibi olmalarını beklemezler; zaten yeni mezunsunuzdur.
Fakat sizi, diğer adaylardan öne çıkartacak birkaç ipucu önerebilirim.
- Hazırlık yapın ! Görüştüğünüz şirketi, çalıştığı sektörü araştırın, bilgi edinin.
- Görüşeceğiniz pozisyonun gerektirdiği özellikleri araştırın, deneyiminiz olmasa bile, pozisyon hakkında araştırma yaptığınızı, genel olarak bilgi sahibi olduğunuzu gösterin.
- Deneyimsiz bir başvuran olarak görüşmecileri etkilemenin en güzel yolu "portfolyo" sunmaktır. Sadece grafik tasarımcıların, mimarların portfolyoları olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
- Bir test mühendisi adayı olarak şöyle bir portfolyo oluşturabilirsiniz: Yazılım geliştirme standartları / metodolojilerini inceleyin. Bu standartlardan bir tanesi için (ISO veya Mil-STD işinizi görecektir) test planlaması ve test tanımları dokümanlarını edinin. Kendi seçtiğiniz bir web sitesi (veya yapabiliyorsanız kendi geliştirdiğiniz bir bilgisayar uygulaması) için bir Test Planı hazırlayın. Bu test planından beslenen bir tane Test Tanımları dokümanı hazırlayın. Testler sırasında otomatik test araçları kullanmaya özen gösterin (en az bir tanesini kullanmayı öğrenin). Seçtiğiniz site / uygulamayı bu dokümanları ve test araçlarını kullanarak test edin. Bir Test Raporu hazırlayın.
Bu konuyla ilgili daha detaylı bir blog mesajım şurada: http://serdartorun.blogspot.com/2011/08/is-basvurularnda-basar-sansnz-artrmann.html
5) Yazılım geliştirme standartlarını bilmek zorunda mıyım? Sadece test yapacağım, kodlama yapmayacağım ki?
Evet, bilmek zorundasınız. Yazılım geliştirme yaşam döngüsünün hangi aşamasında neler üretiliyor, bu üretilen çıktıların test sürecine bir girdisi var mı, bu girdiler test faaliyetlerinin hangi aşamasında neden gereklidir, bu yaşam döngüsü içinde farklı disiplinlerin (sistem mühendisliği, kalite, yazılım geliştirme, test, ...) biriyle ilişkisi nedir ...
Bunları (zamanla) öğrenmek zorundasınız.
{ Yeni sorular geldikçe bu mesaj da güncellenecektir}
No comments:
Post a Comment