Thursday, March 21, 2019

STANAG Doğrulama

Askeri (çoğunlukla NATO) projelerde sözleşmelerde tanımlı STANAG'lar kullanılarak ürünlerin geliştirilmesi ve doğrulanması gerekmektedir.

STANAG, Standardization Aggrement'in kısaltmasıdır ve tüm listeye buradan ulaşabilirsiniz; fakat çoğuna doğrudan erişim yoktur.

STANAG kullanılarak ürünleri geliştirmenin ve test etmenin güzel tarafı; istenen her yeteneğin detaylı olarak tanımlanmış olması, muğlaklıkların olmamasıdır. 

Zor tarafı ise, kimi STANAG 300-400 sayfa olabilmekte kimi zaman da diğer standartlara referanslar vererek binlerce sayfaya çıkabilmektedir. (Her zaman olduğu gibi) Bu zorluk aynı zamanda bir de fırsat yaratmaktadır. Sektörde bu kadar kalın dokümanları okumaya ve öğrenmeye hevesli çok kimse olmadığı için herhangi bir STANAG ailesini iyi öğrenmeniz durumunda hem yurtiçi savunma sanayinde hem de NATO ve diğer askeri oluşumlara yönelik yazılım yapan yurtdışı firmalarda kolaylıkla iş bulabilirsiniz. Fakat tekrar söyleyeyim; bu dokümanlara hâkim olmak kolay değildir. Çoğunlukla bu dokümanlara uygun olarak geliştirilen ürünler test edildiği zaman standartın ne anlattığı daha iyi anlaşılır olmaktadır.

STANAG kullanarak doğrulama yaparken dikkat edilmesi gereken konu, hazırlanacak test senaryolarının birebir standarttaki maddelerle eşleştirilmesidir; bir senaryo birden çok maddeyi içerebilir. Ve tabii her zaman olduğu gibi, izlenebilirlik matrisini de doğru ve detaylı hazırlamak önemlidir.

No comments: