Sunday, May 21, 2017

Kabul Testi Nedir, Nelere Dikkat Etmek Gerekir



Gerek kamu gerekse özel sektöre yapılıyor olsun, yazılım projeleri bir nihai kabul makamı için geliştirilir. Yani bu projenin bütçesini oluşturan ve ödeme yapacak bir makam için geliştirilir.

Bu makamın görevlendirdiği ekip tarafından bir sözleşme hazırlanır, ihale süreci başlatılır ve bu sözleşmeyi karşılayacak sistem / yazılımı geliştirmeye tâlip şirketler ile görüşüldükten sonra sözleşme nihai haline gelir.

İhale sürecinin sonunda ihaleyi kazanan şirket, sözleşme isteklerine göre ürünü geliştirdikten ve dahili testlerini yaptıktan sonra, müşteri, müşteri temsilcisi ve/veya danışmanlık / müşavir firma katılımı ile, geliştirilen ürünün sözleşme isterleri ile uyumluğunun doğrulandığı kabul testi yapılır.

Kabul testi için, doğrudan sözleşme isterlerini doğrulayan bir Kabul Test Dokümanı kullanılabileceği gibi, müşteri onayı alınması durumunda, Sistem Test Dokümanı da kullanılabilir.

Bu aşamada dikkat edilmesi gerekenler:
  • Kabul testinde kullanılacak test dokümanının, sözleşme isterlerinin tamamını test ettiğinden emin olunmalıdır,
  • Test öncesinde, hatta Test Hazırlık Gözden Geçirme toplantısı öncesinde, müşteri temsilcileri ile ayrı bir toplantı yapıp, test dokümanının detayları, sözleşme maddelerinin hangi testlerle nasıl karşılandığı sunulmalıdır. Böylece, müşteri temsilcileri test dokümanına hâkim olacak, olası eksikler erken aşamada ortaya çıkmış olacak, müşterinin istediği ek testler varsa test dokümanına eklenebilecek ve müşteri temsilcileri sözleşmenin her maddesinin testten geçtiğini göreceği için içleri rahat olacaktır.
    • Bu aşamada, testler öncesinde senaryo akışı anlatılmalı ve üzerinden mutabık kalınmalıdır.
  • Kabul testine gelen kabul heyetinin (müşteri temsilcileri) asıl işlerinin yazılım geliştirme olmadığını düşünürsek, yazılacak test adımlarının yeterince açıklayıcı olması, test ettiği isterin ne olduğu açık olarak belirtilmelidir.

No comments: