Eğer şirket bünyesinde test ortamı kurulumlarını yapmak için bağımsız bir ekip yoksa, ortam kurulumlarını kimin yapması gerektiği ile ilgili tartışmalar yaşanmaktadır.
Benim görüşüm, bu işi kesinlikle test mühendislerinin yapması. Çünkü, nasıl ki geliştirilen uygulama bağımsız bir test mühendisi tarafından doğrulanmaktadır, geliştirilen doküman da bağımsız bir kişi tarafından doğrulanmalıdır. Nihayetinde, ortam kurulumu da bir doküman kullanılarak yapıldığına göre, dokümanda yazılanlar uygulandığında test ortamına kurulan ürünün teste hazır olduğunu doğrulamak gerekmektedir.
(Doküman ile kastedilen sadece Word belgesi değildir; bir veritabanı betiği, kurulum sihirbazı uygulaması, işletim sistemi betikleri, ... de birer dokümandır.)
Kurulum öncesinde ve esnasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Kurulum yapılacak ortamın "temiz" olması; ilgili donanımlar üzerinde önceki kurulumlardan kalan herhangi bir ürün olmaması. Bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu, donanımlara işletim sistemi kurulduktan sonra sabit disklerin birer imajını alarak her kurulum öncesinde bu imajın sabit disklere geri yüklenmesidir.
- Kurulum ortamında kullanılacak doküman ve yazılımların konfigürasyon yönetim aracı üzerinden alınması.
- Kurulumu yapılacak ürünlerin doğru versiyonlarının kurulduğundan emin olunması.
- Kurulum dokümanında yazılan kurulum adımları uygulanırken her bir adımın anlaşılır (diğer kişiler tarafından da anlaşılır) bir şekilde yazıldığının doğrulanması.
- Kurulum adımı gerçekleştirilirken İşlem'in tam olarak yapılabildiği ve Beklenen Sonuç'un gözlemlenebildiği görülmeli, aksi durumlar anlaşılır bir şekilde (doküman üzerine) not edilmelidir.
- Kesinlikle herhangi bir adımın atlanmaması.
- Kurulum sonrasında "duman testi" uygulayarak kurulumu yapılan uygulamaların çalışır olduğunun görülmesi.